پلاسبو (PLACEBO) به نوعی درمان گفته می شود که پزشک یا بیمار خود را بدون دادن داروی واقعی درمان می کند ، ممکن است درمان دارویی یا جراحی باشد. پلاسبو در لغت به معنی من خوب خواهم شد و در اصطلاح پزشکی به روشی از درمان گفته می شود که در آن بیمار تحت درمان واقعی قرار نمی گیرد بلکه پزشک تصمیم می گیرد بیمار را با درمانهای بی اثر و یا جراحی های غیر ضروری درمان کند . در طی روند بیمار نباید متوجه درمان با پلاسبو باشد.
دارونما به عنوان اسم یعنی داروی نمایشی و بعنوان صفت به معنای داروسان در ترجمه به کار می رود.
بااینکه اصطلاحات شفا و درمان اغلب به جای هم به کار می رود ولی باید آنها را به دقت تمیز داد.
پاسخ های دارونما به علت اینکه بی اثرند درمان نمی کنند، آنها شفا می دهند و هیچ درمانی وجود ندارد که متکی به شفا نباشد.
امروزه وحدت میان ذهن و بدن و تعامل آنها بایکدیگر به اثبات رسیده است. به طور کلی اعتقاد بر این است که عوامل روانشناختی در پیدایش همه بیماری ها نقش دارند . مشکلات رفتاری یا روانی می توانند بطور ناخواسته بر سیر بیماری طبی تًا ثیر قابل ملاحظه ای داشته باشد.
درمان بیماری های جسمی همواره دغدغه پزشکان و متخصصان مختلف بوده ولی برای پیدا کردن بزرگترین عامل درمان و شفابخشی و اظهار نظرهای فراوانی وجود دارد. روان شناسان پس از قرنها تجربه به این نتیجه رسیده اند.که ضمیر ناخود آگاه هر انسانی از چنان قدرت و نیرویی برخوردار است که می تواند بر بسیاری از بیماریهای صعب العلاج غلبه کند .

دارونما،دارویی است بی اثر که جواب میدهد!
پاسخ دارو نما چیست ؟ و چه نقشی در افزایش کارآیی درمان ایفا می کند ؟ آیا ذهن می تواند سبب بهبود روند شفای بدن شود ؟
وقتی از اثر ذهن روی بدن هنگام بیماری حرف می زنیم، شناخته ترین پدیده اثر دارونماست . در این حالت به بیمار دارویی داده می شود که مواد فعال دارویی ندارد. این دارونما می تواند برخی بیماری ها را از سر درد گرفته تا سرماخوردگی ، درمان کند . در حقیقت دارونما این باور را در فرد به وجود می آورد که مواد دارویی آن موجب درمان می شود . استفاده از دارونما در جراحی ها موثر است. در برخی تکنیک های جراحی که به جراحی بدن معروف است بیمار تصور می کند که تحت عمل جراحی کامل قرار گرفته ، اما در جراحی بدن فقط چند برش مختصر روی پوست ایجاد می شود یا روی بیماران جراحیهای بسیار جزئی انجام می شود. جالب این است که در بسیاری از مواقع جراحی بدن اثری درست مانند یک جراحی واقعی روی بیمار داشته است.
محققان می گویند درمان با استفاده از دارو نما روی بیماریهای ناشی از مشکلات روانی – اجتماعی بیشترین اثر را دارد . منظور از مشکلات روانی – اجتماعی درد های مزمنی است که معمولاً ناشی از عوامل ذهنی است .
با وجود این که محققان هنوز نمی دانند چگونه ذهن و روان افراد می تواند دارو نما را در درمان بیماریها موثر کند ، بدون تردید این اتفاق در بدن رخ می دهد. بعنوان مثال در یک بررسی مشخص شد وقتی انتقال دهنده های عصبی مانند اندروفین و دوپامین مسدود می شود اثر دارو نما از بین می رود .
قدرت شفا بخشی ذهن در اثر دارونما ها خلاصه نمی شود. ایوان پاولف فیزیولوژیست روسیه در یکی از آزمایش های خود چند سگ را به گونه ای تربیت کرد که وقتی صدایی می شنیدند بزاق دهان شان شروع به ترشح می کند . به این سگ ها معمولاً بعد از چند بار صدای زنگ غذا داده می شد. این آموزش در بیماران هم می تواند رخ دهد. بعنوان مثال در چند بررسی مشخص شد درمان های پزشکی را می توان با نوعی شیرینی و بو همراه کرد. در واقع در یک بررسی که در آلمان انجام شد محققان توانستند با استفاده از این روش کاری کنند که بدن داوطلبان شرکت کننده در ازمایش در واکنش به نوعی بستنی یا بویی خاص سلول های قاتل را تولید کند که بخشی از سلولهای سیستم ایمنی هستند.
امروزه روانشناسان و پزشکان روی موانع ذهنی بیماران متمرکز می شوند و نیروی شفا بخش را در آنان آزاد می نمایند. مابقی کارها خود بخود حل خواهد شد و سلامتی از دست رفته بار دیگر به جسم بیمار باز خواهد گشت .
این نیروی شفابخش در بین مذاهب و طرز فکر های مختلف اسامی گوناگونی دارد مانند خدا ، زندگی ، جهان ، قدرت نفس ، طبیعت و….
امروزه درمان های مکمل بسیار در مورد بیماران اعمال می گردد .
فهرست درمانهای مکمل عبارتند از :هومیو پاتی ، کایروپراکتیک، طب سوزنی ، هیپنوتراپی ، استئو پاتی ، پسخوراند زیستی، ماساژ درمانی ، گیاه درمانی ، درمان با نور آبی ، درمان با کریستال ، موسیقی درمانی ، رقص درمانی ، روان درمانی ، فرا درمانی و… همه این رویکردها مریدان خود را دارد . و اغلب با مجلات خود حمایت می شوند . برخی رویکردها مانند فنون آرامش یا مراقبه ذهن آگاهی بی شک مفیدند. زیرا آنها باعث بهبود حالت های ذهنی و تغییرات تکرار پذیر فیزیولوژیک می شوند.
ضمناً بهترین شکل تاریخچه گرفتن به عناصری در تاریخچه بیمار می پردازد که بصورت بالقوه بر پاسخگویی دارونما بودن اثر می گذارد. طی دوره روایتگری بیمار روشن می شود ولی شاید به کند و کاو و فعالیت بیشتری نیاز دارد.
چه رفتارهای درمانی می تواند تاًثیرات دارونما را ایجاد کند ؟
توجه همدلانه ،
مهارت های شنیداری خوب، هماهنگی چشم و لمس مناسب،سبک ارتباطی وظاهر فیزیکی پذیرا
۷۰ درصد مردم از
درمانهای مکمل و جایگزین استفاده می کنند ، در حالیکه این درمانها در کار پزشکی
حاشیه ای محسوب می شود.